E-Daily

Τι είναι το «Μέγα Νέφος του Μαγγελάνου» που φοβούνται ότι θα σημάνει το τέλος του κόσμου;

Πως θα έρθει το τέλος του κόσμου, όπως τον ξέρουμε

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

4/1/2019 | 15:14

Ένα ακόμη σενάριο καταστροφολογίας ή ένα πραγματικό γεγονός που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα;

Η επιστημονική κοινότητα βρίσκεται σε αναβρασμό καθώς το «Μέγα Νέφος του Μαγγελάνου», ένας δορυφορικός γαλαξίας, που «ζυγίζει» όσο 250 δισεκατομμύρια ήλιοι, έρχεται καταπάνω στον δικό μας γαλαξία και η σύγκρουση φαίνεται αναπόφευκτη σε περίπου 2,5 δισεκατομμύρια χρόνια από τώρα.

Η πρόβλεψη άλλαξε καθώς οι επιστήμονες περίμεναν αυτή τη σύγκρουση εκατομμύρια χρόνια αργότερα. Από την ανάλυση που έγινε σε προσομοιωτή, φαίνεται πως η Γη μετά την σύγκρουση θα βρίσκεται εκτός γαλαξία και δεν θα μπορεί να φιλοξενήσει έμβια ζωή καθώς θα είναι αφιλόξενο περιβάλλον χωρίς την ατμόσφαιρα και τον ήλιο μας.

«Μολονότι δύο δισεκατομμύρια χρόνια είναι ένα υπερβολικά μεγάλο χρονικό διάστημα για τους ανθρώπους, είναι πολύ σύντομος χρόνος σε κοσμική κλίμακα. Η καταστροφή του Μεγάλου Μαγγελανικού Νέφους, καθώς θα καταβροχθιστεί από το δικό μας γαλαξία, θα προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στο δικό μας γαλαξία, θα ξυπνήσει τη μαύρη τρύπα που ζει στο κέντρο του και θα μετατρέψει τον γαλαξία μας σε ενεργό γαλαξιακό πυρήνα ή κβάζαρ», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Μάριους Καούτουν.

«Όλος ο γαλαξίας μας θα ταρακουνηθεί και όλο το ηλιακό μας σύστημα μπορεί να πεταχτεί στο εξώτερο διάστημα. Αν αυτό συμβεί, δεν βλέπω πώς οι απόγονοί μας, αν υπάρχουν, θα μπορέσουν να το αντέξουν», ανέφερε ο Κάρλος Φρανκ, διευθυντής του Ινστιτούτου Υπολογιστικής Κοσμολογίας του Ντάραμ.