E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η συχνή σάουνα μειώνει θεαματικά τον κίνδυνο ασθενειών σύμφωνα με έρευνα

Μικρότερος ο κίνδυνος για διάφορες παθήσεις

Δημοσίευση 2/8/2018 | 12:18

Η συχνή σάουνα μειώνει θεαματικά τον κίνδυνο ασθενειών σύμφωνα με έρευνα

Οι άνθρωποι που κάνουν σάουνα τακτικά, έχουν μικρότερο κίνδυνο για διάφορες παθήσεις της καρδιάς και των πνευμόνων ή να κολλήσουν γρίπη, σύμφωνα με μια νέα φινλανδική επιστημονική έρευνα.   

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Γιβάσκιλα, με επικεφαλής τον δρα Γιάρι Λαουκάνεν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της αμερικανικής Κλινικής Μάγιο (Mayo Clinic Proceedings), σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, αξιολόγησαν (μετα-ανάλυση) όλες τις έως τώρα δημοσιευμένες έρευνες πάνω στις φινλανδικές σάουνες, όπου η θερμοκρασία φθάνει τους 80 έως 100 βαθμούς Κελσίου και η υγρασία το 10% έως 20%.   

Διαπιστώθηκε ότι η συχνή σάουνα, όπου ο αέρας είναι πολύ ξηρός, σχετίζεται με μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης διαφόρων χρόνιων προβλημάτων υγείας και με μικρότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία.   

«Πέρα από την απόλαυση και τη χαλάρωση, τα στοιχεία δείχνουν ότι η σάουνα έχει αρκετά οφέλη για την υγεία, που περιλαμβάνουν τη μείωση του κινδύνου για αγγειακές παθήσεις όπως η υπέρταση, η καρδιαγγειακή νόσος, το εγκεφαλικό και οι ασθένειες της μνήμης. Επίσης η σάουνα σχετίζεται με μικρότερο κίνδυνο για παθήσεις των πνευμόνων, όπως άσθμα, πνευμονία και χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια», δήλωσε ο Λαουκάνεν.   

Μια μελέτη βρήκε ότι η σάουνα τουλάχιστον τέσσερις φορές την εβδομάδα σχετίζεται με μείωση κατά περίπου 50% του κινδύνου πρόωρου θανάτου από καρδιαγγειακή ή στεφανιαία νόσο, καθώς και κατά 40% του κινδύνου πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε άλλη αιτία.   

Μια δεύτερη έρευνα διαπίστωσε ότι όταν η σάουνα διαρκεί περισσότερο (19 αντί για 11 λεπτά), μειώνεται κατά 17% ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου από κάθε αιτία και κατά 36% ειδικότερα από καρδιοπάθεια.   

Μια τρίτη μελέτη συμπέρανε ότι η σάουνα που γίνεται τουλάχιστον τέσσερις φορές την εβδομάδα, σχετίζεται με μείωση κατά 47% του κινδύνου υπέρτασης, ενώ μια τέταρτη έρευνα βρήκε ότι η ίδια συχνότητα σάουνας συνδέεται με μείωση κατά 66% της πιθανότητας άνοιας και Αλτσχάιμερ.   

Τέλος, άλλες δύο μελέτες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η τακτική σάουνα σχετίζεται με μείωση κατά 41% του κινδύνου αναπνευστικών παθήσεων και κατά 37% ειδικότερα της πνευμονίας.   

Από την άλλη, όσοι κάνουν σάουνα, πρέπει να έχουν υπόψη τους και τους πιθανούςκινδύνους, όπως ζαλάδα και υπόταση, ιδίως όσο περισσότερο χρόνο διαρκεί η σάουνα. 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Λευτέρης Πετρούνιας: Πρωταθλητής Ευρώπης για έβδομη φορά στους κρίκους και ιστορικό χρυσό μετάλλιο

Αθλητικά Νέα 26.04.2024
Ο Λευτέρης Πετρούνιας δεν έχει αντίπαλο στους κρίκους και το απέδειξε για ακόμα μία φορά!

Ισραήλ: Μια τελευταία ευκαιρία για συμφωνία με τη Χαμάς πριν την επιχείρηση στη Ράφα, σύμφωνα με αξιωματούχους

Κόσμος 26.04.2024
Ισραηλινοί αξιωματούχοι συνομίλησαν με τους Αιγύπτιους ομολόγους τους

«Δεν πωλείται»: Γιατί η Κίνα θα κρατήσει για τον εαυτό της την τεχνολογία του TikTok

Tech + Science 26.04.2024
Ο αλγόριθμος που χρησιμοποιεί το TikTok για να προτείνει περιεχόμενο στους χρήστες φαίνεται πως πλεονεκτεί του ανταγωνισμού

Πάτρα: Φοιτητές εγκλώβισαν τον πρύτανη του Πανεπιστημίου στο γραφείο του

Ελλάδα 26.04.2024
Ο κ. Μπούρας υποστηρίζει ότι οι φοιτητές περιφρουρούν και το αυτοκίνητό του για να μην μπορέσει να φύγει από το Πανεπιστήμιο

Πέθανε ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος Κωστής Ζώης

Ελλάδα 26.04.2024
Οι ταινίες του είχαν βραβευτεί στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης αλλά και στο εξωτερικό

Η Τουρκική Ομοσπονδία μπάσκετ εξέδωσε ανακοίνωση στήριξης στον Εργκίν Αταμάν

Αθλητικά Νέα 26.04.2024
Η συμπεριφορά ανθρώπων της Μακάμπι προς τον Εργκίν Αταμάν στο ματς με τον Παναθηναϊκό AKTOR, έγινε αιτία να αντιδράσει η Τουρκική Ομοσπονδία μπάσκετ με ανακοίνωσή της.

Το άλυτο μυστήριο στις ΗΠΑ με τύπο που είχε καλέσει σε ραδιοφωνική εκπομπή: «Σκότωσα 12 πόρνες»

Κόσμος 26.04.2024
Όσοι άκουγαν την εκπομπή εκείνο το βράδυ του 1997, δεν πίστευαν ότι ένας άνδρας ομολογούσε δημόσια ότι σκότωσε 12 γυναίκες.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ελλάδα και Ισπανία δεν στέλνουν πυραύλους

Ελλάδα 26.04.2024
Ο Μπόρις Πιστόριους δήλωσε ότι η Ελλάδα και η Ισπανία αρνούνται να ενισχύσουν την εμπόλεμη χώρα με πυραυλικά συστήματα

Ιταλία: 15.000 άτομα πλήρωσαν για να εισέλθουν στη Βενετία

Κόσμος 26.04.2024
Πρέπει να αναλαμβάνουμε και ουσιαστική δράση για να προστατέψουμε την πόλη μας, δήλωσε ο δήμαρχος Λουίτζι Μπρουνιάρο