E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ντιμιτρόφ: Η γλώσσα μου είναι μία από τις νοτιοσλαβικές

«Νομίζω ότι για μας είναι υγιές να είμαστε υπερήφανοι για αυτό που είναι δικό μας»

Δημοσίευση 21/6/2018 | 21:35

Ντιμιτρόφ: Η γλώσσα μου είναι μία από τις νοτιοσλαβικές

Μετά και την έγκριση της συμφωνίας από το Κοινοβούλιο της πΓΔΜ, πλέον η προσοχή στρέφεται στον Γκιόργκι Ιβάνοφ καθώς τόσο διπλωμάτες όσο και νομικοί της γείτονας χώρας εκτιμούν ότι ο πρόεδρος της πΓΔΜ δεν πρέπει να σταθεί εμπόδιο στη διαδικασία επικύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών.

O εισηγητής της ΠΓΔΜ στη Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, Βαλέριου Γκιλέτσι, που διαμένει στα Σκόπια, όπως μεταδίδει το πρακτορείο IBNA δήλωσε ότι αν ο πρόεδρος Ιβάνοφ μπλοκάρει τη συμφωνία για το όνομα τότε το Συνταγματικό Δικαστήριο θα πρέπει να παρέμβει. «Νομίζω ότι ο πρόεδρος θα πρέπει να ενεργεί στο πλαίσιο των εξουσιών που του παρέχει το Σύνταγμα. Κατά τη γνώμη μου, το Συνταγματικό Δικαστήριο είναι αυτό που συνήθως βρίσκει έναν τρόπο να ξεμπλοκάρει καταστάσεις», δήλωσε ο Μολδαβός αξιωματούχος.

Ο πρώην κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Στόγιαν Αντόφ, σημειώνει σύμφωνα με το IBNA, ότι ο Ιβάνοφ διακινδυνεύει με τις πράξεις του εγκληματικές ευθύνες. «Εάν συνεχίσει έτσι και αποφασίσει για κάτι που έχουν αποφασίσει άλλα κρατικά όργανα, τότε πρόκειται για σοβαρή εγκληματική παραβίαση», δήλωσε ο Αντόφ.
Ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ, Νικολά Ντιμιτρόφ, σε συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό «TELMA», ερωτώμενος για το αν μπορεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να αρνηθεί να υπογράψει τη συμφωνία σημείωσε πως «αν η έκβαση του δημοψηφίσματος είναι θετική, σε συνθήκες άμεσης έκφρασης της βούλησης των πολιτών, θα είναι πολύ δύσκολο για τον Πρόεδρο να μην υπογράψει τον νόμο κύρωσης της συμφωνίας, γιατί τότε θα πάει κόντρα στην βούληση των πολιτών και θα βρεθεί σε μια πολύ δύσκολη θέση»..

ADVERTISING

inRead invented by Teads
«Ίσως εδώ βρίσκεται η ελπίδα ότι ο νόμος θα υπογραφεί. Η πολιτική δυναμική είναι τέτοια που, αν δεν υπογράψει τον νόμο σε τέτοιες συνθήκες, θα έχει καταπατήσει τρία πράγματα: την βούληση των πολιτών, την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ευρωπαϊκή προοπτική και αυτό είναι τρομερή ευθύνη» είπε ο Ντιμιτρόφ και πρόσθεσε: «Αν γίνει δημοψήφισμα, κανένα κόμμα δεν θα μπορέσει να πει όχι στη βούληση των πολιτών. Θα βγούμε στους δρόμους, αν είναι απαραίτητο κάθε ημέρα, και 10 και 100 φορές, πρέπει να εξηγήσουμε στον κόσμο γιατί είναι καλή αυτή η συμφωνία. Είμαι αισιόδοξος ότι οι πολίτες θα στηρίξουν τη συμφωνία και οι φόβοι τους θα υποχωρήσουν».

Ο κ. Ντιμιτρόφ σχολιάζοντας τη συμφωνία των Πρεσπών ανέφερε πως ως πολίτης γνωρίζει ότι η γλώσσα του είναι μία από τις νοτιοσλαβικές γλώσσες, ο πολιτισμός και η παράδοσή. «Νομίζω ότι για μας είναι υγιές να είμαστε υπερήφανοι για αυτό που είναι δικό μας και πιστεύω ότι αυτή η περιπέτεια πρέπει να τελειώσει», σημείωσε ο Ντιμιτρόφ.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

«Δεν πωλείται»: Γιατί η Κίνα θα κρατήσει για τον εαυτό της την τεχνολογία του TikTok

Tech + Science 26.04.2024
Ο αλγόριθμος που χρησιμοποιεί το TikTok για να προτείνει περιεχόμενο στους χρήστες φαίνεται πως πλεονεκτεί του ανταγωνισμού

Πάτρα: Φοιτητές εγκλώβισαν τον πρύτανη του Πανεπιστημίου στο γραφείο του

Ελλάδα 26.04.2024
Ο κ. Μπούρας υποστηρίζει ότι οι φοιτητές περιφρουρούν και το αυτοκίνητό του για να μην μπορέσει να φύγει από το Πανεπιστήμιο

Πέθανε ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος Κωστής Ζώης

Ελλάδα 26.04.2024
Οι ταινίες του είχαν βραβευτεί στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης αλλά και στο εξωτερικό

Η Τουρκική Ομοσπονδία μπάσκετ εξέδωσε ανακοίνωση στήριξης στον Εργκίν Αταμάν

Αθλητικά Νέα 26.04.2024
Η συμπεριφορά ανθρώπων της Μακάμπι προς τον Εργκίν Αταμάν στο ματς με τον Παναθηναϊκό AKTOR, έγινε αιτία να αντιδράσει η Τουρκική Ομοσπονδία μπάσκετ με ανακοίνωσή της.

Το άλυτο μυστήριο στις ΗΠΑ με τύπο που είχε καλέσει σε ραδιοφωνική εκπομπή: «Σκότωσα 12 πόρνες»

Κόσμος 26.04.2024
Όσοι άκουγαν την εκπομπή εκείνο το βράδυ του 1997, δεν πίστευαν ότι ένας άνδρας ομολογούσε δημόσια ότι σκότωσε 12 γυναίκες.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ελλάδα και Ισπανία δεν στέλνουν πυραύλους

Ελλάδα 26.04.2024
Ο Μπόρις Πιστόριους δήλωσε ότι η Ελλάδα και η Ισπανία αρνούνται να ενισχύσουν την εμπόλεμη χώρα με πυραυλικά συστήματα

Ιταλία: 15.000 άτομα πλήρωσαν για να εισέλθουν στη Βενετία

Κόσμος 26.04.2024
Πρέπει να αναλαμβάνουμε και ουσιαστική δράση για να προστατέψουμε την πόλη μας, δήλωσε ο δήμαρχος Λουίτζι Μπρουνιάρο

Σάλος στη Λάρισα: Έκανε στριπτίζ σε κοινή θέα

Ελλάδα 26.04.2024
Οι αστυνομικοί έκαναν συστάσεις στον 50χρονο άνδρα που δεν εξήγησε για ποιο λόγο έβγαλε τα ρούχα του

Ψάχνουν διάδοχο για την Φον ντερ Λάιεν

Πολιτική 26.04.2024
Ο Μητσοτάκης το απέκλεισε